Tel: +359 02 4896389

Интервю с победителя в състезание “Най-добрата рецепта с паста Surgital”

 Димитър Бояджиев е победител в състезание “Най-добрата рецепта с паста Surgital”, проведено в рамките на 10-та Национална кулинарна купа на България 2017г. на 21-22 април в гр. Пловдив.  Той спечели купата на Делита Трейд и тридневно пътуване за двама в Италия, с посещение на фабриката производител на прясна паста Surgital S.p.a., град Болоня и град Равена. Повече за Димитър и за ястието, което му донесло победата, може да прочетете в интервю с него.

 

 1. Разкажи малко за себе си.

Казвам се Димитър Кирилов Бояджиев и съм готвач от 14г. Обичам да готвя и съм безкрайно отдаден на професията. Семеен съм и имам малко момиченце на 4г. Силвия, която е много заинтригувана от професията ми. Когато се приготвя нещо за ядене у дома, тя обича да помага, като слага малка престилка и с радост се впуска в кулинарна игра. Друга моя голяма страст е спортния риболов на шаран. Личният ми рекорд е 22.3кг.

 1. Откъде тръгна интерес към готварство?

Интереса ми към готварство се зароди още като дете. Майка ми е отлична домакиня и обичах понякога да помагам и готвя у дома. Като ученик не обичах да чета много и да гоня високи успехи. Бях много разочарован от това, че бях останал в сборен 8 клас в основното училище. Чудех се какво да правя с живота си. Разказах на майка ми колко зле се чувствам в тази ситуация и тя ми каза: «Избери нещо което ти харесва да се занимаваш, избери училище и учи, всичко зависи само от теб». Така набелязах Софийската професионална гимназия по туризъм. С максимално усилие от мен и гласувано доверие за моето желание да уча за готвач от страна на учителката ми и класна ръководителка г-а Грудова получих 5. Тласък, който никога няма да забравя.

 

 

 

 

DSC_9027

 1. Имаш ли любимо ястие и какво е то? C какви продукти предпочиташ да готвиш?

Нямам любимо ястие, но определено качественото телешко е едно от нещата, които обожавам да приготвям и хапвам. Обичам да готвя Италианска и Средиземноморска кухня. Смятам, че употребата на сезонни и качествени продукти е ключова за отличен резултат.

 1. Спомняш ли си първото ястие, което си направил сам?

Първото, което си спомням, е едно лято на вилата, бях на 12 години. Сготвих за баща си и мен боб със зеленчуци. Най-паметния момент за мен бе като млад готвач в х-л Шератон. След месеци на белене на лук, моркови, гъби, картофи и рязане на магданоз издадох първата си поръчка за клиент. Това беше най-щастливия ден в живота ми.

DSC_9063

 

 1. Как реши да участваш в състезанието?

До сега не съм се състезавал. Още миналата година смятах да участвам за да си сверя часовника и да покажа на какво съм способен, но нямах възможност. Тази година реших да участвам в категория Паста с идеята да видя как протича процеса.

 1. Как се чувстваше по време на състезание?

Минути преди старта на самото състезание бях притеснен, исках да се представя перфектно. Когато влезнах в бокса, притеснението се изпари и се захванах за работа.

DSC_4946

 1. Имал ли си притеснения по време на участие/готвене?

Забавих се с измиването на инвентара, който ползвах за различните елементи. По късно при мен дойде едно момче да ми помогне на мивката, за което съм му благодарен. Сготвих пастата, подредих ястието и презентирах на съдиите. Знаех, че съм изпълнил рецептата точно както искам.

 1. Какви продукти избра за ястието ти/ има ли то название?

Избрах сезонни зеленчуци с наситен пролетен цвят и свеж експлозивен вкус. А името е описателно: Гарганели с рагу от пролетни зеленчуци, еспума от Пекорино, пяна босилек и конфиран жълтък.

DSC_9023

 1. Имаш ли готвачи от които се учиш? Откъде черпиш вдъхновение за новите ястия?

Търся всяка възможност за работя с най-добрите главни готвачи и екипи в София. Така постоянно уча и се движа напред. Чета специализирана литература и статии в интернет. Имам си идоли на които се възхищавам и следя работа им: Grant Achatz, Daniel Humm, David Muñoz, Massimo Bottura, Thomas Keller. За нови ястия най-добрия подход е да ползваш сезонни продукти, класически комбинации и нови техники. Умения се трупат с времето.

 1. Какви умения са необходими за професията готвач, според теб?

Нужна е отдаденост на професията и постоянство. Смятам, че за да работи една кухня трябва да има ясни правила и всеки да знае и изпълнява задълженията си. При тези условия всичко се движи по вода.

 1. Какви са плановете ти за бъдеще?

Плановете ми за в бъдеще са да управлявам кухня и да открия свой ресторант.

 18156913_1488397067858654_4628775822510415496_n

Translate »