Овче сирене Пекорино Романо D.O.P.
zoom_out_map
chevron_left chevron_right

Овче сирене Пекорино Романо D.O.P.

Овче сирене Пекорино Романо D.O.P.: Вкус, аромат, текстура, енергийни стойности - всичко в това сирене е перфектно балансирано в неповторима хармония. Повече от две хиляди години стада овце, хранени из пасищата на провинциите Лацио и Сардиня, дават млякото за произвоството на неповторимото сирене Пекорино Романо D.O.P. Притежава компактна консистенция с бял или жълтеникав цвят. В мириса му се чувства типичният аромат на овче мляко. Пекориното, отлежало 8 месеца, е с пикантен, интензивен и приятен вкус. Пекориното е отлична добавка към салати, сосове и различни видове паста. Пекорино Романо се произвежда в Сардиния, спазвайки се многовековна традиция. 

83,63 лв. цяло парче ~1,2 кг

83,63 лв. Tax included

69,69 лв. Tax excluded

Всички снимки са илюстративни или представляват предложения за сервиране на готови ястия

local_shipping БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА В СОФИЯ ГРАД ЗА ПОРЪЧКИ НАД 70 ЛВ ПЛАЩАНЕ СЛЕД ПРЕГЛЕД ПРИ ПОЛУЧАВАНЕ НА ДОСТАВКАТА

Сиренето: Овче сирене Пекорино Романо D.O.P. е твърдо трапезно сирене, произведено от пълномаслено прясно овче мляко, добито изключително и само от ферми в района на производство. Питата е обвита от тънка кора с цвят на бледа слонова кост или светла слама, понякога покрита със защитно покритие за храни в неутрален или черен цвят. Овче сирене Пекорино Романо D.O.P. притежава плътна консистенция с ограничен брой финни дупчици, като цветът варира от бял до с повече или по-малко сламено жълт оттенък. Поднесено на по-големи парченца, вкусът е умерено наситен и остър с изразен аромат, докато настъргано притежава изключително наситен вкус. Питите са цилиндрични, с плосък връх и дъно с диаметър от 25 см до 35 см, докато височината варира от 25 см до 40 см. Теглото им е между 20 и 35 кг. Периодът на зреене на Овче сирене Пекорино Романо D.O.P. е задължително от 5 до 8 месеца.

История: Малко сирена в света имат толкова античен произход, както Овче сирене Пекорино Романо D.O.P. Повече от две хиляди години стадата овце, които свободно пасат в провинциите Лацио и Сардиня, дават мляко за производството на това прекрасно сирене. Дори древните Римляни високо ценели Овче сирене Пекорино Романо D.O.P. - сервирано на пиршествата в императорските дворци, в същото време давано и на войските по време на дългите им походи, поради възможността за дългосрочното му съхранение. Толкова широко разпространено сред Римските легиони, че дневната дажба от 27 гр сирене, била официализирана като допълнение към хляба и супата от лимец. Овче сирене Пекорино Романо D.O.P. възвръщало силите изморените Римски легионери, като в днешно време е лесно да разберем защо: много лесно смилаемо от организма и високо еренгийно. Преработката на овче мляко е описана още от Омир, като по късно е кодифицирана през вековете.

Територия на производство: производството на Италианското Овче сирене Пекорино Романо D.O.P. е ограничено само и единствено в в регионите на провинциите Лацио, Сардиня, и Грозето в Тоскана. 

Технология на производство: Основните стъпки са все още поверени в ръцете на експертите. Прясното овче мляко, добито от стада хранени на естествена паша, се прехвърля в модерните млекопреработвателни предприятия, с техните охладени резервоари за съхранение на млякото. При пристигането в мандрите, овчето мляко се филтрира, измерва се маслеността му, след което се прехвърля за съхранение или прясно (необработено), или след кратка термична обработка (за не повече от 15 секунди на 68 градуса по Целзий). Формите за питите се пълнят с овчето мляко, като се добавя стартерна култура "scotta innesto". Следва куагулиране при температура между 38 и 40 градуса по целзий, с използване на агнешко сирище в пастообразна форма. След охлаждане, питите получават маркировката със знаците на Consorzio per la tutela del formaggio Pecorino Romano - характерната стилизирана овча глава, както и знаците за Защитено Наименование за Произход. Задължително присъстват и номера на производителя и датата на производство. Следва зреене за период от 5 до 8 месеца.

Средни хранителни стойности за 100 гр:

Енергийна стойност: 1646 kJ / 397 kcal

Мазнини: 33 гр

от които наситени мастни киселини: 23 гр

Въглехидрати: 0 гр

от които захари: 0 гр

Фибри: 0 гр

Белтъчини: 25 гр

Сол: 4,6 гр

Вижте повече за Сирене Пекорино Романо D.O.P.

Agriform
060409
9984 Артикули
246980
Мярка
килограм
Опаковка
вакуум
Темп. на съхранение
0 до +4 градуса
Количество в кашон
12 бр
Единично тегло
1,2 кг
Потребителска разфасовка
вакуум 300 гр