Пармиджано Реджано D.O.P., 1/8 пита, 22 месеца
zoom_out_map
chevron_left chevron_right

Пармиджано Реджано D.O.P., 1/8 пита, 22 месеца

  Сирене Пармиджано Реджано D.O.P. е с най-високо качество и е известно в целия свят. Произвежда се в провинциите Парма, Реджо Емилия, Модена и част от Мантова и Болоня от нискомаслено, сурово краве мляко. Пармиджано Реджано D.O.P. е гранулирано и полумаслено сирене със сламеножълт цвят и естествена, твърда, наситеножълта кора. Притежава характерен, богат, нежен и плътен вкус, който никога не е остър.

Отлично като предястие или като лека закуска, сиренето Пармиджано Реджано D.O.P. се използва в много типични италиански рецепти. Неповторим вкус има настъргано върху паста. Нарязано на люспи е отлична съставка в салати, върху Брезаола или телешко Капрачо. Особено добра е комбинацията му с отлежал балсамов оцет от Модена както и с плодове и ядки: круши, грозде, орехи или смокини.

374,33 лв. цяло парче ~6 кг

374,33 лв. Tax included

311,94 лв. Tax excluded

Всички снимки са илюстративни или представляват предложения за сервиране на готови ястия

local_shipping БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА В СОФИЯ ГРАД ЗА ПОРЪЧКИ НАД 70 ЛВ ПЛАЩАНЕ СЛЕД ПРЕГЛЕД ПРИ ПОЛУЧАВАНЕ НА ДОСТАВКАТА

Сиренето: Сирене Пармиджано Реджано D.O.P. е с най-високо качество и е известно в целия свят. Произвежда се в провинциите Парма, Реджо Емилия, Модена и част от Мантова и Болоня от нискомаслено, сурово краве мляко. Пармиджано Реджано D.O.P. е гранулирано и полумаслено сирене със сламеножълт цвят и естествена, твърда, наситеножълта кора. Притежава характерен, богат, нежен и плътен вкус, който никога не е остър.

История: Пармиджано Реджано D.O.P.  е сирене с древен произход като неговите вкусови характеристики и методи на производство са останали непроменени във времето. И до днес майсторите на сиренето продължават традицията да го произвеждат само с мляко и сирище при стриктно спазване на вековните методи. Раждането на сирене Пармиджано Реджано D.O.P. е символ на върховите постижения в италианските традиции и датира от далечния 12-ти век, въпреки че в по-ранните епохи Римляните и Етруските били запознати с подобно сирене, приготвяно в района на Реджо Емилия. Първите доказателства за производството на Пармиджано Реджано D.O.P. идват от цистерцианските манастири в Парма и бенедиктинските манастири в Реджо-Емилия: благодарение на изобилните водни потоци и широки, тучни пасища това твърдо сирене, получено чрез преработката на мляко в големи котли, бързо се разпространява в района около Емилия Романия. Млякото с особен и характерен аромат, който и до днес характеризира сиренето, идва от типичната храна за кравите - пасищата, съставени от детелина и люцерна. Още тогава сиренето Пармиджано Реджано D.O.P.  достига перфектната си характерна същност, която остава непроменена в продължение на девет века и до наши дни, старателно спазвайки традицията и прецизността на монасите.

„И имаше планина от настърган кашкавал Пармиджано, от който хората не правеха нищо друго освен макарони и равиоли, и ги готвеха в пилешки бульон ...“ Текстът датира от 1351 г., когато Джовани Бокачо пише в „Декамерон“ писмо, в което Пармиджано Реджано D.O.P. е споменато като продукт на върхови постижения с всеобщо известна слава.

През 16-ти век Пармиджано Реджано D.O.P. е обект на италианска гордост и безспорна звезда на благородническите трапези, където се е комбинирало с пресни плодове. Говори се, че преди да умре, Молиер (1600 г.) е поискал последното си парче от това „бяло злато".

Доказателство за успешната му история намираме и през 1800-те години. Например Френският император Наполеон Бонапарт обичал да яде ястие от зелен фасул и Пармиджано Реджано D.O.P., приготвяно от личния му готвач. Откритие, направено от втората му съпруга, херцогинята на Парма - Мария Луиджия.

Успехът на това божествено сирене Пармиджано Реджано D.O.P. е безкраен и днес то е един от най-представителните продукти на италианската гастрономическа традиция в целия свят. Пармиджано Реджано D.O.P. е удостоено със статут на защитено наименование за произход през 1955 г.

Територия на производство: Производствената площ за Пармиджано Реджано D.O.P. е силно ограничена: тя включва провинциите Парма, Реджо Емилия, Модена и части от провинциите Мантова и Болоня - между реките По и Рено. В тази област се извършва както производството на мляко, така и преработването му в сирене. За производството на Пармиджано Реджано D.O.P. се използва само сурово мляко, получено в тази територия. Млякото е изключително специално и се характеризира с особена и интензивна бактериална активност от местна микробна флора, която се влияе от факторите на околната среда, особено от местното сено, което е основната храна за кравите, отглеждани за млекодай за производство на Пармиджано Реджано D.O.P. Това мляко обвързва Пармиджано Реджано D.O.P. с неговата ограничена територия, правейки невъзможно възпроизвеждането му в която и да е друга част на света, дори и ако се използват същите производствени техники.

Предложения за сервиране: Отлично като предястие или като лека закуска, сиренето Пармиджано Реджано D.O.P. се използва в много типични рецепти, характерни както за производствената зона, така и за цяла Италия. Неповторимо е настъргано върху паста (с доматен сос, масло, зеленчуци, рагу от месо, песто), както и в зеленчукови супи, ориз и други зърнени храни. Идеално е като съставка в рецепти с пълнеж. Пармиджано Реджано D.O.P. засилва вкуса на пълнена паста, лазаня, ньоки ала Романа, пълнени зеленчуци. А в комбинация с яйца се получават неповторими фритати.

Нарязано на люспи, Пармиджано Реджано D.O.P. е отлично в салати, върху Брезаола или телешко Капрачо. Особено добра е комбинацията му с отлежал балсамов оцет от Модена, както и с плодове и ядки (круши, грозде, орехи или смокини) и плодови мустарди.

Сиренето Пармиджано Реджано D.O.P. се съчетава прекрасно с вино Ламбруско, плътни червени вина, полусухи силни вина като Марсала или Малвазия, десертни вина, както и най-висококачествените пенливи вина от Брут, като Франчакорта, Кава или Просеко.

Средни хранителни стойности за 100 гр:

Енергийна стойност: 1671 kJ / 402 kcal

Мазнини: 30 гр

от които наситени мастни киселини: 20 гр

Въглехидрати: 0 гр

от които захари: 0 гр

Фибри: 0 гр

Белтъчини: 32 гр

Сол: 1,6 гр

Agriform
060407
10000 Артикули
241201
Мярка
килограм
Опаковка
вакуум
Темп. на съхранение
0 до +4 градуса
Количество в кашон
4 бр
Единично тегло
6 кг
Потребителска разфасовка
вакуум 400 гр