Горгонзола долче D.O.P
zoom_out_map
chevron_left chevron_right

Горгонзола долче D.O.P

Горгонзола долче D.O.P. е типично меко сирене с благородна плесен и с наличието на характерна зелена жилка във вътрешността му. Горгонзола долче D.O.P. е прясно сирене с бледожълт, почти бял цвят, което е произведено от пастьоризирано мляко. Структурата му е кремообразна, а вкусът - мек и леко остър.

Класическа комбинация на Горгонзола долче D.O.P. е с Маскарпоне и орехи. Комбинира се прекрасно с пресни плодове и мед. Горгонзола долче D.O.P. е отлично и като кремообразна основа за много сосове за паста и ориз. Със своята мека и маслена структура, Горгонзола долче D.O.P.  се комбинира добре с леки бели вина като Пино Гриджо или млади червени вина като Неро Новело.

74,77 лв. кутия ~1,8 кг

74,77 лв. Tax included

62,31 лв. Tax excluded

Всички снимки са илюстративни или представляват предложения за сервиране на готови ястия

local_shipping БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА В СОФИЯ ГРАД ЗА ПОРЪЧКИ НАД 70 ЛВ ПЛАЩАНЕ СЛЕД ПРЕГЛЕД ПРИ ПОЛУЧАВАНЕ НА ДОСТАВКАТА

Сиренето: Горгонзола долче D.O.P. е типично меко сирене с благородна плесен и с наличието на характерна зелена жилка във вътрешността му. Горгонзола долче D.O.P. е прясно сирене с бледожълт, почти бял цвят, което е произведено от пастьоризирано мляко. Структурата му е кремообразна, а вкусът - мек и леко остър.

История: Една от причините за производството на Горгонзола е дългият период на паша на млекодайните крави. Едно от местата за почивка на кравите след паша било близо до град Горгонзола - основен център за търговия. В резултат на това два пъти в годината - през пролетта и през есента - районът бил "заливан" с прекалено големи количества мляко, които не биха могли да се консумират от населението. Горгонзола е резултатът от необходимостта да се намери начин да се съхранява излишното мляко.

В Италия се смята, че младият Ромео бил разсеян заради любовта си към своята дама и случайно оставил извара да се отцеди за цяла нощ. Надявайки се да прикрие грешката си, той я смесил със сутрешното сварено мляко, но след няколко седмици забелязал потъмняване. След като опитал сиренето, той разбрал, че неволно е приготвил ново, но вкусно сирене Горгонзола. Италианците наричат ​​това оцветяване „erborinato“, което, подобно на френския термин „persillé“, се превежда като „магданозен“, отнасящ се за растения и/или външния вид на сиренето.

Територия на производство: Горгонзола долче D.O.P. се произвежда главно в северните италиански региони Пиемонт и Ломбардия. За производството му се използва пълномаслено краве мляко, към което се добавят стартерни бактерии със спори на плесен Penicillium glaucum. Суроватката се отстранява по време на пастьоризация, след което сиренето зрее при ниска температура. Горгонзола долче D.O.P. е удостоено със статут на защитено наименование за произход съгласно законодателството на ЕС. Може да се произвежда само в провинциите Новара, Бергамо, Бреша, Комо, Кремона, Кунео, Леко, Лоди, Милано, Павия, Варезе, Вербано-Кусио-Осола и Верчели, както и някои общини в района на Касале Монферрато (провинция Алесандрия).

Предложения за сервиране: Класическа комбинация на Горгонзола долче D.O.P. е с Маскарпоне и орехи. Комбинира се прекрасно с пресни плодове и мед. Горгонзола долче D.O.P. е отлично и като кремообразна основа за много сосове за паста и ориз. Със своята мека и маслена структура, Горгонзола долче D.O.P.  се комбинира добре с леки бели вина като Пино Гриджо или млади червени вина като Неро Новело.

Средни хранителни стойности за 100 гр:

Енергийна стойност: 1315 kJ / 317 kcal

Мазнини: 26 гр

от които наситени мастни киселини: 17,5 гр.

Въглехидрати: 1,1 гр

от които захари: 1,1 гр

Фибри: 0 гр

Белтъчини: 19,6 гр

Сол: 1,8 гр

Agriform
060205
9998 Артикули
223737
Мярка
килограм
Опаковка
кутия
Темп. на съхранение
0 до +4 градуса
Количество в кашон
4 бр
Единично тегло
1,5 кг
Потребителска разфасовка
вакуум 200 гр