Сирене Монтасио D.O.P. 180 гр
zoom_out_map
chevron_left chevron_right

Сирене Монтасио D.O.P. 180 гр

Сирене Монтасио D.O.P., в удобна опаковка от 180 гр. Полутвърдо трапезно сирене, типично за района на Фриули-Венеция Джулия и Североизточно от Венето. Сирене Монтасио D.O.P. притежава компактна структура, бял до сламеножълт цвят, с правилни еднородни дупчици. Кората на Сирене Монтасио D.O.P. е светло кафява, гладка, еластична и компактна. При по-продължително зреене, текстурата на Сирене Монтасио D.O.P. става по-плътна и зърнеста.

8,51 лв. Tax included

7,09 лв. Tax excluded

Всички снимки са илюстративни или представляват предложения за сервиране на готови ястия

local_shipping БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА В СОФИЯ ГРАД ЗА ПОРЪЧКИ НАД 70 ЛВ ПЛАЩАНЕ СЛЕД ПРЕГЛЕД ПРИ ПОЛУЧАВАНЕ НА ДОСТАВКАТА

Сирене Монтасио D.O.P., в удобна опаковка от 180 гр.

Сиренето: Полутвърдо трапезно сирене, типично за района на Фриули-Венеция Джулия и Североизточно от Венето. Сирене Монтасио D.O.P. притежава компактна структура, бял до сламеножълт цвят, с правилни еднородни дупчици. Кората на Сирене Монтасио D.O.P. е светло кафява, гладка, еластична и компактна. При по-продължително зреене, текстурата на Сирене Монтасио D.O.P. става по-плътна и зърнеста.

История: Сирене Монтасио D.O.P. получава името си от група планини, разположени между долината Резия и Канале дел Феро (железният канал), в планината Фриули. То принадлежи към голямата група на Алпийските сирена. Производството му датира от 11 век, когато се използвало за консервиране на млякото във вид на сирене, за да се запази за периоди, когато нямало млекодобив. По-късно, през 13-ти век, Бенедиктинските монаси от абатство Moggio Udinese, усъвършенствали технологиите за производство на местните сирена. Монашеските технологии бързо се разпространили из Юлианските и Карническите Алпи, до равнината Фриули-Венеция. За разпространението на Сирене Монтасио D.O.P. спомогнала и близоста на района на Канале дел Феро (железният канал), който бил важен търговски път още от времето на Римската империя. Първите документи, в които се споменава името на Сирене Монтасио D.O.P. е ценова листа от градчето Сан Даниеле, датирана от 1775 год. Присъствието на сиренето в търговските документи, на местните пазари от това време, както и високата му пазарна цена, го определят като продукт с доказано "уважение". Сирене Монтасио D.O.P. е удостоено със Запазено Наименование за Произход през 1996 год. 

Територия на производство: Производствената зона на Сирене Монтасио D.O.P. покрива два региона - Първият: Фриули-Венеция Джулия (цялата териотрия на провинция Удине, Порденоне, Гориция и Триест) и Вторият: Венето (цялата територия на провинция Тревизо и Белуно и част от провициите Венеция и Падова)

Технология на Производство: Сирене Монтасио D.O.P. се произвежда сомо и единствено от прясно краве мляко, добито в районите Фриули-Венеция Джулия и Североизточно от Венето. Млякото от двете ежедневни доенета на кравите се събира, като преди това вечерното мляко се обезмаслява частично. Следва преработка на млякото, превръщата го в сирене, по класическа "мека" технология, която не смущава първоначалната микробактериала и бактериална флора. За процеса на ферментация се използва стартерна нискокиселинна бактерия, която се получава при ферментацията на млякото, след нискотемпературна топлинна обработка.

Предложения за сервиране: Изключително високо ценен в кухнята, само по себе си Сирене Монтасио D.O.P. подхожда на много ястия, в зависимост от неговия период на зреене. Fresco и Mezzano си подхождат добре върху хляб, в салати, на слайсове върху готвени зеленчуци, в солени щрудели, фланове и зеленчукови кишове. Комбинират се добре с Полента и леки меса. Fresco се комбинира добре с бели вина, като Пино Гриджо и Соаве, а варианта Mezzano е перфектно с червени вина, като Неро Д'Aвола. Stagionato (зряло) е прекрасно сирене за стържене, също така перфектно за добавяне на "щипка" вкус към супи, равиоли и тортелини. Подходящо за комбиниране с червени вина с плътно тяло, като Пино Неро.

Средни хранителни стойности за 100 гр:

Енергийна стойност: 1644 kJ / 396 kcal

Мазнини: 32 гр

от които наситени мастни киселини: 24 гр

Въглехидрати: 0 гр

от които захари: 0 гр

Фибри: 0 гр

Белтъчини: 26 гр

Сол: 1,9 гр

Вижте повече за Сирене Монтасио D.O.P.

Agriform
060427
9986 Артикули
8003518104538
Мярка
брой
Опаковка
вакуум
Темп. на съхранение
0 до +4 градуса
Количество в кашон
12 бр
Единично тегло
180 гр